Miten valita kohteeseen sopiva lasi?

Karkaistut lasit valmistetaan kuumentamalla lasi 600 celsiusasteeseen, minkä jälkeen lasi jäähdytetään nopeasti. Lasin pintaan syntyy noin viisinkertainen pintajännitys, ja siksi karkaistu lasi kestää käytössä huomattavasti enemmän vääntöä ja kolhuja kuin karkaisematon lasi.

Karkaistu lasi on turvallinen, koska särkyessään lasi murenee pieniksi paloiksi. Karkaistu lasi soveltuu erinomaisesti sisustuselementiksi tai tilanjakajaksi, märkätiloihin, terasseille tai portaikkojen kaidelasiksi. Karkaistu lasi on omiaan myös takan kipinäsuojana.

Karkaistun lasin työstöt pitää tehdä valmiiksi ennen karkaisua. Karkaisun jälkeen lasia ei enää voida työstää, kuten pienentää tai hioa. Karkaistun lasin voi myös laminoida.

Laminoidut lasit valmistetaan sulattamalla kahden tai useamman lasikerroksen väliin kestävä PVB-kalvo (polyvinyylibutyraali). Kalvon ansiosta laminoitu lasi on turvallinen myös särkyessään, koska sirpaleet jäävät kiinni kalvoon. Kalvoa on saatavilla kirkkaana ja useissa eri värisävyissä.

Laminoitu lasi on tuttu autojen tuulilaseista, mutta se sopii erittäin hyvin myös kodin sisustukseen, kuten lasikaiteisiin ja -kattoihin, portaikkojen kaidelasiksi sekä liukuoviin. Laminoidun lasin voi myös karkaista.

Sekä karkaistua että laminoitua lasia käytetään muun muassa kattojen ja porraskaiteiden lasituksissa. Laminointikalvo takaa lasielementin turvallisuuden, ja karkaisu lisää lasin kestävyyttä. Yhdistelmäelementeissä lasipinta rakennetaan useista ruuduista ja kalvoista asiakkaan tarpeiden mukaan. Näin ollen on mahdollista rakentaa yhdistelmiä, joissa yhdellä lasilla on useita ominaisuuksia, kuten karkaisu, laminointi ja auringonsuoja.

Lasin hionnalla on merkitystä käyttökohteen kannalta. Terävien särmien hionta (TSH tai RT) jättää lasin tai peilin reunat karheiksi. Lasi on perushionnan jälkeen turvallinen käsitellä, ja se kestää kolhuja. TSH-hionta sopii peileille ja laseille silloin, kun niiden reunat eivät jää näkyviin. Kiiltoreunahionnassa (KRH/RH) lasin tai peilin reunat hiotaan 45 asteen kulmaan ja jälki on viimeistelty. KRH-hionta sopii peileille ja laseille silloin, kun niiden reunat jäävät näkyviin.

Tagit:, , ,

Ei vielä yhtään kommenttia.

Vastaa